Stortorget, Stockholm

Vorige week ben ik voor het eerst meegeweest met de Urban Sketchers Stockholm.  We verzamelden ons op Stortorget, een plein in Gamla Stan, het oudste gedeelte van de stad. Het was geen mooi weer – regenachtig en behoorlijk koud. We spraken af ieder een plek in de buurt te zoeken en na een paar uur weer bij elkaar te komen voor “fika” (iets drinken en/of eten) bij een café, waarbij we elkaars werk zouden kunnen bekijken.

Ik ben onder een zonwering op een terras gaan zitten van een restaurant wat op dat moment dicht was en heb getekend wat ik vlak voor mijn neus zag, met fineliner en waterverf. Na afloop in het café was het zeer verrassend om de motieven te zien van de anderen. Ieders werk van deze middag is hier op de website van USk Stockholm bij elkaar gezet.

Ik kende deze groep omdat ik al een paar jaar het blog van de Zweedse kunstenaar en tekendocente Nina Johansson volg. Zij is een enthousiaste sketcher en heeft de Stockholmse groep mede opgezet. Het leuke van zo’n groep is dat iedereen er welkom is, ongeacht je ervaring of talent. Het gaat er niet om een perfecte tekening of aquarel af te leveren, maar om een paar uur lang te schetsen en naderhand in een vriendelijke sfeer het resultaat te bekijken, en als je wilt raad te krijgen over bv. techniek of compositie. Het gezelschap van anderen werkt hier zeer motiverend.

Pas toen ik weer thuis was in Nederland zag ik dat ik met het verkeersbord een fout gemaakt had. Ik heb een Nederlands verkeersbord getekend, rood met een witte balk. Het Zweedse verkeersbord is rood met een gele balk.

Delen: