Schetsen gemaakt in Museum Valkhof

Gisteren waren H. en ik naar de tentoonstelling over Maria van Gelre in Museum Valkhof in Nijmegen. De gerestaureerde bladen uit Maria’s gebedenboek zijn prachtig. Ik zie nog steeds de handschriften, de kleurrijke miniaturen en het verguldsel in gouden licht voor me. Maar er was veel publiek, dus je kon niet te lang boven de vitrines blijven hangen. De tentoonstelling laat ook voorwerpen uit de omgeving van Maria van Gelre zien, zoals sieraden, een reusachtige smeedijzeren kroonluchter, handschriften, heiligenbeelden, glas-in-lood-vensters. Ik heb een paar potloodschetsen gemaakt:
– Kop van een engel (met kinderlijk bolle wangen), kalksteen, Bourges ca. 1400
– Reliekbuste van een jonge vrouw (Maria? met bijzondere hoofddoek), notenhout, Keulen ca. 1350
– Detail (duivels figuurtje) van stoel van de heilige Stephanus, kalksteen, Keulen ca. 1350
– Glas-in-lood-venster (met wijnrankmotieven) uit de Altenburger Dom, Darmstadt ca. 1280
Schetsen Museum Valkhof

 

Delen: