Boekobject: Hortus Bulborum. Tunnelboek

hortus bulborum
Begin mei was ik op bezoek in de Hortus Bulborum in Limmen (NH), een kwekerij van historische  bolgewassen. De narcissen en hyacinten waren al uitgebloeid, maar de tulpen en de fritillaria stonden er nog prachtig bij. Deze hortus moet je niet vergelijken met de Keukenhof, er komt geen tuinarchitectuur bij te pas; de bloemen worden in bedden naast elkaar opgekweekt en staan ordelijk soort bij soort. Veel van die soorten komen in commerciële kwekerijen niet meer voor. Je vindt hier historische bloemrassen die al in de zestiende eeuw in Nederland bestonden en waar in de tijd van de tulpenmanie goud voor betaald werd. Ik heb genoten van de kleuren- en vormenrijkdom en kreeg zin om er een boekje over te maken. Het is een zgn. tunnelboek geworden, een soort theatertje van papier met accordeongevouwen zijkanten.

Nadat ik een week of wat naar de vrolijke kleuren gekeken had, besefte ik dat het tunnelboek nog niet af was. Wat eraan ontbrak, was een geluid dat die hele middag boven de Hortus Bulborum had geklonken: het gebulder van vliegtuigen. Het idyllische dorpje Limmen, vlak bij Castricum, ligt onder de druk bevlogen noordelijke aan- en uitvliegroute van Schiphol.

hortus bulborumIk heb het tunnelboek daarom aangevuld met een vliegtuig. Het kan boven de tulpen worden gehangen.

Gebruikte techniek: knippen, snijden, vouwen en plakken.
Materiaal: papier, boekbinderlijm, lino-inkt, linnen draad, twee magneetjes.
Formaat, opgeborgen in cassette: b20cm x h18,5 cm x d1,5cm.

 

#artists’ books #boekkunst #kunstenaarsboeken #papierkunst

Delen: