Artist’s book: Lessen voor een trollenkind

trollenkind voorkant

Lessen voor een trollenkind bevat tien korte gedichtjes, geschreven nadat ik vorig jaar de negendelige serie boeken van Tove Jansson over de Mumin-vallei had herlezen. Het is een accordeonboek of leporello, gevouwen van op elkaar geplakte stroken halftransparant papier (Cromatico).  De teksten zijn met de hand geschreven. Het is een uniek exemplaar, maar ik heb plannen om er een oplage van te maken, met een aangepaste oplossing voor de teksten. Voor dit “prototype” heb ik een dubbele slipcase gemaakt, waarin het boek opgevouwen in de boekenkast kan worden opgeborgen.lessen voor een trollenkind

hoesje - slipcaseHet eerste gedichtje luidt:

sommigen blijven
terwijl anderen
vertrekken
het is niet anders
we zeggen vaarwel
en zijn melancholiek
en opgelucht tegelijk
het weggaan geeft rust
je kunt soms beter
met elkaar omgaan
als je niet altijd
bij elkaar bent

Tove Jansson (1914-2001) was een Zweedstalige Finse kunstenares en auteur. Ze is internationaal vooral beroemd geworden vanwege haar boeken en stripverhalen over een sprookjesachtige samenleving van wezens van allerlei uiterlijk en allooi, die in of bij de Mumin-vallei wonen. Centrale figuur in de boeken is een kleine trol. In het Zweeds heet hij Mumintrollet, in Nederlandse vertalingen Moem dan wel Moomin, in het Engels Moomin. De negen boeken over de Mumin-vallei heten kinderboeken te zijn en zo worden ze ook uitgegeven en aan de man gebracht. Maar ook of misschien zelfs juist voor volwassenen is het geweldige literatuur. Janssons eenvoudige vertreltrant is bedrieglijk. De verhalen hebben veel diepgang en je kunt er lang over nadenken. Eigenlijk gaan ze over alle tegenstrijdigheden van het mensenleven: vrees en durf, geborgenheid en angst, deugd en ondeugd, verlangen naar vriendschap en behoefte aan eenzaamheid.
De negen boeken verschenen oorspronkelijk in het Zweeds tussen 1945 en 1970.

#artists’ books #kunstenaarsboeken #papierkunst #poëzie #boekkunst

Delen: