Lessen voor een trollenkind – artist’s book, nu in een editie

trollenkind uitgevouwen gedeelteIn de eerste dagen van 2020 heb ik de editie voltooid van Lessen voor een trollenkind (eerder was hier al een voorontwerp te zien). Het is een leporello, gevouwen van gescheurde en op elkaar geplakte stroken papier in vijf kleuren. Tien korte gedichtjes zijn afzonderlijk gedrukt en in de leporello bevestigd. Doordat het papier halftransparant is, ontstaan allerlei kleureffecten. Dit, gevoegd bij de diagonale richting van de stroken, geeft een suggestie van iets dat stroomt. De gedichtjes liggen – laat uw fantasie even werken – als het ware als gladgeslepen kiezels in een beekbedding. Het boek heeft een wat sprookjesachtige sfeer, helemaal als je het uitgevouwen in het licht neerzet.

De tien gedichtjes heb ik geschreven nadat ik vorig jaar de negendelige serie boeken van Tove Jansson over de Mumin-vallei had herlezen. Mijn boek is een respons op en hommage aan deze boeken. Tove Jansson (1914-2001) was een Zweedstalige Finse kunstenares en auteur. Ze is internationaal vooral beroemd geworden vanwege haar boeken en stripverhalen over een sprookjesachtige samenleving van wezens van allerlei uiterlijk en allooi, die in of bij de Mumin-vallei wonen. Centrale figuur in de boeken is een kleine trol. In het Zweeds heet hij Mumintrollet, in Nederlandse vertalingen Moem dan wel Moomin, in het Engels Moomin. De negen boeken over de Mumin-vallei heten kinderboeken te zijn en zo worden ze ook uitgegeven en aan de man gebracht. Maar ook of misschien zelfs juist voor volwassenen is het geweldige literatuur. Janssons eenvoudige vertreltrant is bedrieglijk. De verhalen hebben veel diepgang en je kunt er lang over nadenken. Eigenlijk gaan ze over alle tegenstrijdigheden van het mensenleven: vrees en durf, geborgenheid en angst, deugd en ondeugd, verlangen naar vriendschap en behoefte aan eenzaamheid.
De negen boeken verschenen oorspronkelijk in het Zweeds tussen 1945 en 1970.

trollenkind voorkant

De oplage van Lessen voor een trollenkind is 7 exemplaren, genummerd en gesigneerd. Elke leporello zit opgevouwen in een papieren hoesje met geborduurde rand.
Tekst met de hand gezet uit de Folio en gedrukt op mijn Korrex Stuttgart.
Afm.: 18,5 cm x 13 cm (opgevouwen); het hoesje meet 21 cm x 15 cm.
Materiaal: papier (Cromático 115 grams), boekbindlijm (PVA), mat borduurgaren (Dansk blomstergarn), drukinkt (Van Son rubberbased).

trollenkind artist's book

trollenkind editie in hoesjes

Delen: