Leuk, ik doe mee: World Book Night 2020 mail art exhibition & exchange

world book night 2020

Onder het devies “virtueel reizen door fictie en bibliotheken” is er momenteel een mail art project gaande tgv World Book Night 2020. Ik las erover in nr. 130 van de Bookarts Newsletter en vind het leuk om mee te doen. Organisatoren zijn Sarah Bodman van het Centre for Fine Print Research van de universiteit in Bristol en WBN United Artists. Sluitstuk van het project: een tentoonstelling in april en een uitwisseling van ingezonden ansichtkaarten.

Hierboven zie je mijn bijdrage, een zelfgemaakte ansichtkaart verstuurd vanuit Amersfoort. Mijn woonplaats ligt in het midden van Nederland, maar werd de afgelopen jaren weleens “Amersfoort aan Zee” genoemd. Door de stijgende zeespiegel zou de stad namelijk weleens aan zee kunnen komen te liggen. De meest recente klimaatonderzoeken voorspellen echter een nog veel hogere stijging dan waar men aanvankelijk mee rekende. Als we niet snel tegenmaatregelen nemen, zou zo’n tweederde van Nederland nog binnen deze eeuw overstroomd kunnen raken. Amersfoort zou dan niet aan zee komen te liggen, maar onder zee. Ik las dit in het zojuist verschenen boekje van Rutger Bregman: Het water komt, hier gratis te lezen/bestellen/downloaden.
Voor de afbeelding op de kaart heb ik voor de ondergrond – het water – een foto gemaakt van een vel mulberry (moerbei) papier. De papieren bootjes zijn gevouwen van een printje van fragmenten uit Bregmans boek. Met een vergrootglas kun je mogelijk nog titels van de op het water drijvende boeken onderscheiden.

In de omschrijving van het mail art project staat o.m.:
We invite you to sit in a library (real or imagined), then send us a postcard describing where you are (text or image). The postcard you send can be an existing postcard, old or new, or homemade, you can write/draw/collage/type/print on one side or both, it’s up to you.
/…/ WBN United artists will exhibit all the postcards together over the month of April 2020 at Bower Ashton Library, UWE Bristol, UK. We’ll make a pdf download catalogue of all the entries. We will also print a little folded keepsake/folio which will contain one copy of an editioned postcard produced by us, WBN United artists on 23/04/20 (typewriters, collage, rubber stamps etc.) and one of the submitted postcards. Each contributor will receive a little album/keepsake with our postcard and a postcard from someone else as a mail art exchange.
/…/ Nobody will travel except in their imagination, but we will all be collectively in the library. The deadline for receipt of postcards is Tuesday 31st March 2020.

Delen: