Covid-19-Blues – Koppermaandag-uitgave 2021

Ik had last van coronablues. En er zat aldoor een bluesmelodie in mijn hoofd. Daar heb ik woorden bij gemaakt: de Covid-19-Blues:
covid-19-blues
De bluestekst heb ik met de hand gezet en gedrukt in de mooie Cochin-letter, op Hahnemühle Bugra papier, en ten slotte gevouwen en genaaid in de vorm van een mondkapje. Oplage: 21 ex. Daarna de melodie op een los blad genoteerd, met behulp van de software van Musescore. Wil je de bladmuziek bekijken of downloaden? Dat kan hier vanaf mijn site (pdf). (Update: de mondkapjes zijn uitverkocht.)

Mijn melodie is een aangepaste versie van de traditional Make Me A Pallet On Your Floor. Mijn lievelingsuitvoering van deze blues is die van Jimmy en Mama Yancey uit 1943, te beluisteren op Youtube. Nog een heel mooie versie door Mama Yancey, die dan al heel oud is, begeleid door Irwin Helfer, een opname uit 1980, staat ook op Youtube.

Covid-19-Blues is mijn Koppermaandag*-uitgave van 2021. Leuk om weer eens mee te doen aan deze oude drukkerstraditie. Mijn eerdere Koppermaandag-uitgaven (altijd een eigen vers of gedicht, bijzonder vormgegeven of geïllustreerd) vind je als je hier klikt.

En de coronablues? Tja. Ik denk dat de pandemie nog wel een poos zal voortduren. Maar mijn stemming knapt er altijd van op als ik in m’n atelier bezig ben. Dus dat is winst!

*Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen. In vroeger tijden was het een feestdag voor de gilden. Voor de drukkersgezellen was dit de dag waarop ze een speciale prent voor hun meesters drukten, als proeve van hun bekwaamheid. Na de tweede wereldoorlog is het gebruik door sommige drukkerijen en margedrukkers weer opgepakt; zij maken een speciale Koppermaandag-prent, of -boekje.

Delen: