Mooi Marginaal 2018-2019 – expositie in Huis van het Boek

Hoogste tijd voor goed nieuws. (Update 13 april 2021: Maar wel minder goed nieuws dan ik dacht.) Huis van het Boek (dat voorheen Museum Meermanno heette) is weer helaas nog niet geopend na de langdurige sluiting wegens de pandemie. Bezoek moet wel online gepland worden, je kunt een ticket met tijdslot kopen. Momenteel Hopelijk binnenkort zijn er in Huis van het Boek drie topexposities te zien op het gebied van boekontwerp, onder de gezamenlijke titel Bekroond boekontwerp van nu. Een ervan is Mooi Marginaal 2018-2019, deze toont een selectie van 50 uitgaven van margedrukkers, dat wil zeggen vaak ambachtelijk gemaakte, eigenzinnige boekkunst in kleine oplagen. Mooi Marginaal wordt sinds 2002 georganiseerd en is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster, zie mooimarginaal.org.

wherever you are leporelloVoor deze tentoonstelling is er ook een werk van mij geselecteerd, nl. mijn boekje Wherever you are. Mooi Marginaal 2018-2019 is in Huis van het Boek te zien t/m 27 juni, daarna reist de expositie door naar o.a. de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Naast het marginale moois in vitrines zijn er van alle uitgaven digitale bladerboeken beschikbaar.

De twee andere topexposities in Huis van het Boek zijn: ‘Best Book Design from all over the World 2020’ met 31 bekroonde boeken, en de 33 Nederlandse winnende uitgaven van ‘De Best Verzorgde Boeken 2019’. Ik heb de tentoonstellingen zelf nog niet gezien, ik wacht nog even met museumbezoek tot ik gevaccineerd ben. Wel heb ik de catalogus van Mooi Marginaal 2018-2019 in huis, een zeer mooi boek met beschrijvingen en foto’s van alle 50 bekroonde werken.

Delen: