Abecedarium door margedrukkers

Ik doe mee aan een leuk drukproject, georganiseerd door Jan Klerken van margedrukkerij de AcerPERS. Met 27 margedrukkers gaan we een abecedarium maken, een ABC-boek. De IJ en de Y worden apart geteld, vandaar dat ons ABC geen 26 letters telt maar 27. Elke drukker maakt een katern van 8 blz. over één letter, naar eigen inzicht geschreven/geïllustreerd/vormgegeven. Teksten bij voorkeur in traditionele boekdruk, dwz hoogdruk, gedrukt; voor illustraties zijn andere technieken toegestaan.

Ikzelf heb de F toegewezen gekregen, en ben net klaar met het drukwerk. De laatste drukgangen liggen nog te drogen. Hieronder een foto van blz. 5 van mijn katern. Je kunt op de foto de kleuren die nog niet helemaal droog zijn zien glimmen: geel en oranje. Geel is een lastige kleur om mee te werken, dat heb ik vaker gemerkt. Ik heb het katern gedrukt met Van Son drukinkt op rubberbasis, en het geel droogt blijkbaar langzamer dan de rest (in het oranje zit ook geel gemengd). Ik weet niet hoe dat komt. Misschien ligt het aan de gebruikte pigmenten. Maar misschien heb ik ook teveel of te dikke gele inkt gebruikt. Met gele lino-inkt op oliebasis heb ik soms weer andere problemen – daarmee vind ik het moeilijk gelijkmatig en dekkend te drukken. Ik laat de boel nu maar een poosje aan de lucht drogen, hopelijk is het over een paar dagen in orde. Het katern is een kleurrijk typografisch geheel geworden met veel verschillende lettertypen, zowel hout als lood.

Het drukkers-Abecedarium wordt in de loop van de zomer samengevoegd en gebonden tot een boek van ca. 180 pagina’s. De oplage wordt 40 exemplaren. Ik hoop dat de Boekkunstbeurs dit jaar – in november – doorgaat, en dat het boek dan gepresenteerd kan worden. Dat wordt dan echt een feestje.

De F voor een abecedarium

Delen: