Schildpad

schildpad op twitterOp Twitter kwam ik gisteren een foto tegen van een schildpad die een enorme last op zijn rugschild droeg, van aarde begroeid met planten. Een aandoenlijk gezicht, want de vracht is zwaarder dan het dier zelf. Ik dacht onmiddellijk terug aan verhalen over begroeide schildpadden in een fantastisch boek van Simon de Vries waarin ik een paar jaar geleden veel heb zitten lezen:

Wonderen soo aen als in, en wonder-gevallen soo op als ontrent de zeeën, rivieren, meiren, poelen en fonteynen: historischer; ondersoeckender, en redenvoorstellender wijs verhandeld. Amsterdam 1687.

Toen ik dat boek las heb ik een paar ontwerpjes gemaakt voor een miniboekje of -kaart met zo’n schildpad (hier in aquarel) erop – met de bijgedachte dat zo’n boekje eventueel geschikt was om mee te doen met Pakje Kunst.

Linksboven een fragment uit het boek van Simon de Vries, met een beschrijving van een, kennelijk prachtig begroeide, schildpad.

Ik heb er destijds geen echte oplage van gemaakt omdat ik het zetten en drukken van de tekst op dat moment fysiek te zwaar vond en ook nog niet kon bedenken hoe ik de aquarel zou kunnen vermenigvuldigen. Inmiddels ben ik er na een heupoperatie beter aan toe en heb ik weer energie en inspiratie. Dus wie weet wordt het ooit nog wat met het schildpadboekje.

Maar op dit moment ben ik in mijn atelier bezig met iets anders, namelijk: Kleur – een margedrukkersproject dat in januari van dit jaar is opgezet door Jan en Paulien Klerken. Hun omschrijving van het project luidt:

Zou er een margedrukker bestaan die alleen maar wit papier en zwarte inkt gebruikt?
Het lijkt onvoorstelbaar omdat er zoveel kleuren papier en inkt zijn.
Dit project probeert het kleurgebruik van margedrukkers te stimuleren.
Uit een lijst van meer dan veertig kleuren kunnen deelnemers er één kiezen om daarmee een kleurrijk drukwerk te maken. Al die verschillende drukwerken zullen worden gebonden tot een uniek boek met als titel: Kleur.
Iedere kleurendrukker gaat twee gevouwen vellen, dus acht pagina’s, bedrukken als katern voor het boek en is vrij in de invulling daarvan.
Uiteraard dient dit drukwerk te worden gemaakt in boekdruk.

Volgens mijn planning zal ik over een week of drie klaar zijn met mijn bijdrage; welke kleur ik gekozen heb hou ik hier nog even geheim. Ik ben in elk geval heel blij dat ik als margedrukker weer ‘in de running’ ben.

Delen: