Drukken met vilt

Voor mijn bijdrage aan het drukkersproject “Kleur” (zie vorig blogbericht) heb ik iets nieuws geprobeerd: drukken met vilt. En met leuk resultaat. Ik ga er zeker nog verder mee experimenteren.

Het grijze vilt op de foto is 3 mm dik, het is gemakkelijk te snijden of te knippen.

Voor het “Kleur”-project heb ik onder meer met goudinkt gedrukt. Eerdere probeersels met goudinkt (Schmincke Aqua Linoldruck) hadden me niet enthousiast gemaakt. Maar deze keer had ik goudinkt op lijnoliebasis van Gerstaecker in huis en dat vond ik zowel in vilt- als in linoleumdruk goed werken.

Op onderstaande foto’s kun je de korreligheid en het transparante van de viltdruk wel een beetje zien. Door meer of minder druk uit te oefenen kun je die transparantie variëren. Verschillende kleuren viltdruk over elkaar kan een mooi effect geven. De goudinktafdruk is moeilijk te fotograferen, er moet dan echt licht langs het drukwerk vallen. Maar de glans is toch wel enigszins zichtbaar op de foto. Over de viltdruk heen kun je weer met ander materiaal drukken, een linosnede bijvoorbeeld, zoals in een hoekje van de onderste foto te zien is.

viltdruk

viltdruk met goudinkt

Mijn bijdrage aan het project is intussen af en het resultaat is nu per post onderweg naar de organisatoren. Die gaan er na 1 augustus voor zorgen dat er van alle inzendingen een mooi boek wordt gemaakt, dat op de Boekkunstbeurs in november wordt gepresenteerd. Ik ben heel benieuwd.

Delen: