Mooi Marginaal 8, expositie en catalogus 2022

Op 28 oktober jl. is de tentoonstelling Mooi Marginaal 8 geopend, met “de mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven 2020-2021”. Mens, mens, wat een mooi drukwerk is daar te zien. Even een kleine, willekeurige keuze (foto’s door mij genomen bij de vitrines):

Mooi Marginaal 8. Werk: Pakje Kunst, door Karel Treebus.
Pakje Kunst. De Vergulde Maatlat / Treema Pers 2020.

Ik had het bovenstaande miniatuurboekje destijds o zo graag uit de PakjeKunst-automaat in Huis van het Boek willen trekken. Maar helaas had ik geen euromunten op zak, het museum had geen wisselgeld, en het was bijna sluitingstijd. Pech voor mij!

Mooi Marginaal 8. Werk van Titi Zaadnoordijk en van de Zwaluwpers.
1. I am like a flower. Titi Zaadnoordijk. 2. Jaarronde. De Zwaluwpers.
Mooi Marginaal 8. Twee uitgaven van Boktor: L.H. Wiener, Brief aan Paul Léautaud, en Katerina Angelaki-Rooke, Drie gedichten
Twee uitgaven van Boktor: L.H. Wiener, Brief aan Paul Léautaud, en Katerina Angelaki-Rooke, Drie gedichten.
Mooi Marginaal 8. Werk van Huib en Maarten Giltay Veth, 4 Seizoenen. Vethgedrukt.
Huib en Maarten Giltay Veth, 4 Seizoenen. Vethgedrukt.
Mooi Marginaal 8. De regels, door Jeanet Kingma.
De regels. Jeanet Kingma.

Natuurlijk maakte ik ook een foto van mijn eigen werk in de vitrine:

Mooi Marginaal 8. Werk van Bertie van der Meij: Lessen voor een trollenkind.
Lessen voor een trollenkind. Bertie van der Meij.

Alle bijna 50 bekroonde uitgaven zijn nog tot eind december te zien in de OBA in Amsterdam en in 2023 in de Drukkerswerkplaats Gouda, Noord-Hollands Archief Haarlem, Galerie Concrea Schoonoord, de Petrus Vught, Bibliotheek Knokke-Heist, Openbare Bibliotheek Leiden, en in 2024 bij de LocHal Tilburg.
Online is een overzicht van alle bekroonde drukwerken te vinden op de website van Mooi Marginaal 8.

Mooi Marginaal 8. Catalogus van de tentoonstelling.De catalogus is ook weer een fraai boekwerk geworden, met een inleiding, meerdere foto’s van elk werk, en met het oordeel van de jury. Leuke verrassing voor mij: bij het bekroonde Abecedarium (AcerPERS), een drukkersproject waar ik aan meegewerkt heb, staat als detailfoto een bladzijde uit mijn bijdrage:

1 blz. uit de catalogus van Mooi Marginaal 8, met ills en beoordeling van het werk Abecedarium. Uitg. AcerPERS.

 

Delen: