Weathergrams

weathergram

Weathergrams. Ik was ze online weleens tegengekomen, maar nog nooit in werkelijkheid. Maar nu hangt er dan een stel in de bomen voor mijn huis. Het was leuk om ze te maken.

“Weathergrams” zijn stroken papier met korte verrassende/poëtische/beeldende teksten, vaak over de seizoenen of de natuur. Net zoiets als haiku’s. De weathergrams kunnen buiten worden opgehangen waar ze in zon, wind en regen mogen verweren. Je kunt ze ook gewoon weggeven natuurlijk. De bedenker van het weathergram, Lloyd J. Reynolds, was docent kalligrafie in Portland en vond het een simpele manier voor zijn leerlingen om met kalligrafie te oefenen en het resultaat aan anderen te laten zien. 

Een weathergram kan geschreven zijn op een simpel stukje pakpapier. Ik heb de mijne niet gekalligrafeerd maar gestempeld met losse lettertjes. Mijn tekstjes zijn snippers van gedichten en liedjes die mij aanspreken en die over ervaringen buiten in de natuur gaan.

Op bv. Pinterest en YouTube zijn heel veel weathergrams te zien en je vindt daar ook tutorials.

De regel uit het gedicht van Aleksandr Blok heb ik jaren geleden een keer genoteerd omdat ik ‘m zo mooi vond. De vertaling uit het Russisch van het gedicht is gemaakt door de Werkgroep Slavistiek Leiden en is gepubliceerd in het tijdschrift De Tweede Ronde, jrg. 8, 1987.

Delen: