Mooi Marginaal – negende editie 2022-2023

De Stichting Laurens Janszoon Coster organiseert eenmaal per twee jaar een bekroning van de mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar: Mooi Marginaal. Voor de negende editie kunnen we uitgaven van marginaal drukwerk inzenden die in 2022 en 2023 zijn verschenen.

Marginaal drukwerk wordt door de stichting gedefinieerd als “bijzonder drukwerk dat van niet-commerciële persen rolt”. Met 50 bekroonde drukwerken per editie worden exposities georganiseerd en er wordt een prachtige catalogus gemaakt.
Op de website staat: “De jury stelt zich hierbij ten doel die inzendingen te selecteren waar vorm en inhoud elkaar versterken.” Dat is nu precies wat ik met mijn uitgaven (kunstenaarsboeken) beoog te doen. Ook voor de negende editie ga ik weer iets inzenden. Manifestaties als Mooi Marginaal en de Drukkunstbeurs (v/h Boekkunstbeurs) geven mij altijd inspiratie om door te gaan.
Als je op de website van Mooi Marginaal in het menu op Edities klikt, kun je alle bekroonde uitgaven vanaf de eerste editie (2004-2005) bekijken, met de beoordelingen van de jury. (Bij mij werkt dat vreemd genoeg niet goed in de Firefox-browser maar wel in Chrome – ik heb geprobeerd dat te veranderen in de Firefox-instellingen maar dat is me niet gelukt.) Van editie 7 en editie 8 zijn daarbij ook bladervideo’s te zien. Fantastisch om alles zo te kunnen bekijken! Een klik op het plaatje hieronder brengt je bij mijn bekroonde boek Lessen voor een trollenkind. Wat ik extra leuk vind aan het jury-oordeel over dit boek is dat ook het knisperende geluid van het papier erin vermeld wordt: “Hij [de leporello] kraakt prettig bij het ter hand nemen”.
screenshot van bladervideo van Lessen voor een trollenkind

Delen: