Zeefdruk

Momenteel volg ik een cursus zeefdruk in het Grafisch Atelier Hilversum. Een totaal nieuwe druktechniek voor mij. Een korte beschrijving van de techniek vind je bv. op Wikipedia. Op de eerste les maakten we een snelle schets met zwarte stift op transparant folie, ik tekende een paar vogeltjes op bloesemtakken. Daarna gingen we aan de slag met het prepareren van de zeeframen: zeef ontvetten, foto-emulsie erop aanbrengen, de schets op de zeef overbrengen dmv belichten met UV-licht. Daarna kwam het afdrukken op papier. Dat is echt handwerk met inkt en rakel – leuk en spannend. Mijn eerste zeefdruk zie je hieronder:

Schets met zwart op transparant / Belicht op de zeef / Afdruk in cyaanblauw

Intussen zijn we in Hilversum al over de helft van de cursus heen en heb ik zojuist een prent in vier kleuren gedrukt naar een aquarelschets die ik in 2016 heb gemaakt op een industrieterrein in Amersfoort. Hiervoor moest eerst een goede scan van deze aquarel in vier kleuren worden ontleed mbv een tekenprogramma (ik gebruikte Photoshop, maar het kan ook in bv Gimp). Ik gebruikte daarvoor de standaardinstellingen van het programma. Die vier kleuren – CMYK, dwz cyaan, magenta, yellow en key (zwart) worden afzonderlijk in ondoorzichtig zwart lasergeprint op transparant folie, en vervolgens in vier drukgangen afgedrukt op de zeef. Ik was behoorlijk verrast door het resultaat:

Op de prent is het geel er nogal dominant uitgekomen. De vele kleurnuances van de aquarel zien we er niet op terug. Bij een volgende meerkleurendruk ga ik misschien experimenteren met andere dan de basiskleuren CMYK. Ook dat zal vast verrassingen opleveren.

Delen: